En lunga reser sig högt i Piteås stadsbild

Den mysiga Spaterassen på KUST Hotell & Spa. Foto: Nomi Melin Lundgren/Byggindustrin.

Det är få Piteåbor som inte stannar till och lyfter blicken en aning när de passerar stadens nya landmärke – Kust Hotell & Spa. Nybygget är Piteås i särklass högsta hus och med sin fasad i betong med inblandning av titanoxid omvandlar huset luftföroreningar och fungerar som en luftrenare. Nu nomineras projektet till samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris Årets Bygge 2017. Det är de 20 bästa byggprojekten i Sverige, som slutfördes under 2016, som gör upp om titeln. Vinnaren koras på Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm den 27 mars.

Norra Sveriges nya designhotell Kust Hotell & Spa i Piteå på Hamngatan i centrala staden är med sina 14 våningar och 53 meter stadens i särklass högsta byggnad. Så väl exteriört som interiört söker byggnadens sin inspiration i Piteälvens resa från fjällen i norr till kusten i söder. Exempelvis symboliserar rastret i fasaden timmerflottningen på floden och mattorna i hotellets korridorer är gjorda av uppfiskade fisknät som legat och skvalpat i haven.

– Alla val vi har gjort har koppling till vårt koncept och ska vara bra för miljön, säger Christina Skoog, en av ägarna till byggherren Skoog Fastigheter.

På sätt och vis skulle man kunna säga att även processen fram till det färdiga hotellet varit lika vindlande som Piteälvens lopp genom det norrländska landskapet. Men sommaren 2016 kunde Kust Hotell & Spa invigas och redan efter 6 månader har hotellets restaurang Tages utmärkt sig och tagit med i White guide, som listar de bästa restaurangerna i landet.

Läs Byggindustrins nomineringsartikel och se filmreportaget om Kust Hotell & Spa här:

http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-lunga-reser-sig-hogt-i-piteas-stadsbild-24656

Om Årets Bygge:

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form. Priset är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage.

Vinnaren 2016 var Malmö Live i Malmö. (bilden är på vinnarna från årets gala).

Totalt kommer 20 projekt att nominerats. En expertjury, med företrädare från alla delar av branschen, utser segraren. Vinnaren koras på Årets Bygge-galan den 27 mars 2017. Utöver Årets Bygge delas flera priser ut på Årets Bygge-galan. Det är Byggopus, Årets Leanbyggare, och Årets Fasad.

Viktiga kriterier för juryn är hur samarbetet mellan projektets alla aktörer har fungerat, hur man inom planerad tid och budget lyckats uppfylla byggherrens krav på funktion och kvalitet, hur tekniska innovationer har implementerats, hur hållbarhetsaspekterna tagits tillvara och hur ett aktivt arbetsmiljöarbete har bidragit till en arbetsplats utan olyckor.

Årets Bygge omfattar alla typer av projekt i Sverige, stora som små och såväl husbyggnads- som anläggningsprojekt, samt såväl nybyggnad som ombyggnad.

De hittills nominerade till Årets Bygge 2017 är:

1. Munktellbadet, Eskilstuna.
2. HSB Living Lab, Göteborg.
3. Lejonpannan, Linköping.
4. Nya Kungliga Musikhögskolan, Stockholm.
5. Stockholm Continental, Stockholm.
6. Malmö Saluhall, Malmö.
7. Baggstedtsgården, Hjo.
8. Bergrumsgaraget, Stockholm.
9. Rättspsykiatriskt Centrum, Trelleborg.
10. Ubåtshallen i Malmö, Malmö.
11. Kista Torn, Stockholm.
12. Park 49, Göteborg.
13. Badhuset Navet, Umeå.
14. Ostkustbanan Skutskär-Furuvik.
15. Bostadshus i Valsta, Sigtuna.
16. Trafikplats Spillepengen, Malmö.
17. Krögarvägen 2, Fittja.
18. Sjöängsskolan, Askersund.
19. Kust Hotell & Spa, Piteå.

Läs mer om de nominerade projekten till Årets Bygge 2017 här.

Tidigare vinnare:

2016 Malmö Live i Malmö

2015 Rådhuskvartetet i Kristianstad

2014 Aula Medica i Solna

2013 Helix i Huddinge

Juryn för Årets Bygge 2017 består av:

Mårten Lindström, More 10 AB, ordförande
Thomas Lundgren, Svensk Byggtjänst
Staffan Åkerlund, Tidningen Byggindustrin
Magnus Everitt, Installatörsföretagen
Eva Schelin, IQ Samhällsbyggnad
Lisa Daram, Arkus
Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna

 

Källa: Tidningen Byggindustrin