Skidorienterings-VM 2019 till Piteå: ”Fantastiskt kul!”

REGERANDE MÄSTARE. Inför VM 2019 är Tove Alexandersson regerande världsmästare i sprint och medeldistans. Tillsammans med Erik Rost är hon även regerande mästare i sprintstafett. Foto: Victor Lundmark.

På VM i Ryssland för ett par veckor sedan blev Sverige bästa nation med totalt sju medaljer varav fem guld. Under torsdagen offentliggjorde Internationella Orienteringsförbundet att nästa världsmästerskap avgörs i Sverige – i Piteå, 19-24 mars 2019 för att vara mer exakt.

– Ett jättekul besked! Fantastiskt att få hit världens bästa skidorienterare och kul att våra bästa får tävla på hemmaplan. Vi kommer att arrangera suveräna tävlingar tillsammans med Piteå kommun, säger Anders Bennitz, arrangemangsansvarig i Norrbottens Orienteringsförbund.

En av många svenskar som jublar över beskedet är världsettan Tove Alexandersson, som just nu är på VM-läger i Estland, inför sommarens VM i orienteringslöpning.

– Fantastiskt kul! Jag tror att det kommer att bli ett jättebra arrangemang med fina tävlingar! Det är något jag verkligen kommer att se fram emot och det är såklart positivt för svensk skidorientering att ha ett VM på hemmaplan. Förhoppningsvis kan det locka fler att prova på, säger Tove.

Parallellt med VM kommer även Junior-VM, Ungdoms-EM och Veteran-VM att arrangeras. Sammantaget är det ett stort evenemang och Svenska Orienteringsförbundet känner att åtagandet ligger perfekt i tiden.

– Ifjol arrangerade svensk orientering ett mycket lyckat VM i orientering i Bohuslän. Nu har vi vänt blicken framåt och VM i skidorientering blir verkligen en fin höjdpunkt att se fram emot. Landslaget i skidorientering är ju helt fantastiskt, och ett VM på hemmaplan kommer säkert att betyda en hel del för att nå ut i de yngre åldrarna, säger förbundschef Susanne Söderholm.

Källa: Svensk Skidorientering