RÄDSLA!

Rädsla är en av våra största fiender. Rädslan att misslyckas, vad andra ska tycka om en, att inte passa in, för att något ska hända nära och kära, det nya främmande, att katastrofen lurar runt hörnet, rädslan för självaste döden.
   Rädslans makt kan svepa in oss som i ett otäckt kallt, fuktigt täcke och hindra oss från att faktiskt leva. Då tar den överhand och styr, blir en röst i det inre och höjer ett varningens finger i allt.

Nuet existerar inte och slår en otäck händelse in blir det ytterligare en bekräftelse att vara på sin vakt.
   En gammal kollega klev alltid in på kontoret med orden
   –Åh, vilket mörker och ett siande om alla potentiella faror. Ett ytterst slitsamt sätt att stämpla dagens vedermödor på.

Vissa saker kan vi påverka medans vi behöver släppa taget om en hel del. Använda sunda förnuftet men inte låta rädslan styra utforskandet av livet.

Ett annat mycket simpelt beskrivande av så kallad planterad rädsla är föräldern som skriker över spindeln på golvet och ett barn som sedan i vuxen ålder bär på fobiska tankar runt ett harmlöst kryp.
   Vad gäller självaste döden så tycks våra dagar höra till ett räkneverk vi aldrig någonsin kommer att förstå och tur är väl det. För när det är slut så är det det oavsett hur vi försökt skydda oss med rädsla och tankemässig förutbestämning av even-tuella katastrofer.

Min fråga till dig kära läsare: Låter du rädsla styra i ditt liv, i så fall hur ter sig detta?
Bär du på rädslor som inte är dina?, i så fall vilka?

/ Marianne Bertilsdotter, Yogalärare, Livsstilscoach