No 4:a, Mu 5:a, Carola vann!

1971 fick jag min första dagbok. Med ett omslag i präglat läder från bokklubben Bra Böcker: Årets Dagar. En dagbok varje julafton fram till 1990. Den kunde innehålla text om Einsteins relativitets teori, porträtt av den unge Mozart eller Spanska ridskolan och gav cirka tre centimeters utrymme att skriva på varje dag om vad som hänt i min vardag som jag gav olika rubriker:

”Sjunga i Korpik” ”Jenny och jag får leda konståkningsgrupp”
”Fick inte fara till Luleå”
”Jag fyller 13 – och blir tonåring” ”Vann tävlingen Nya Ansikten i Malmberget” ”Lena är ihop med en kille” ”Sjöng för lärarna”
”Tävla i Stockholm” ”Ger pianolektioner” ”Sjöng i Sporthallen”
No 4:a Mu 5:a, ”Mormor 74”
År 1977 hade jag precis börjat -första terminen av högstadiet.

Manhemsskolan i Kalix hade rök-rutor för tonåriga elever som ville röka på skoltid.

Skolan var stor och det fanns klasser från A-H i varje årskurs. Det kunde kännas obehagligt att passera de långa korridorerna, särskilt om niorna stod där. Om vi tyckte illa om någon kallade vi dem mesiga och om vi misstänkte att någon skulle få hybris kallade vi dem spända. ”Hon/Han kommer att bli spänd och börja röka” trodde vi om vissa.

Hade börjat ta sånglektioner av Bertil Sjödin, en klassiskt skolad tenor och musiklärare på högstadiet där endast hårdrock strömmade från lyssnarrummen.

Redan då hade jag sångjobb. -Kommunalhuset, BD-festen, Hotell Valhall, Domus personalfest, Skyltsöndag i Sporthallen, Oddfellows, -Kaskad, GDV´s årsfest och andra lokala arrangemang. Från och med nu köpte jag mina kläder och skor själv. Ett par jeans kunde kosta 80 -kronor, BIO 16 kr, en kajalpenna 14,75. -Gagerna varierade mellan 50-300 kr.

I juli nyss fyllda tretton sjöng jag på en så kallad Trivselkväll. –Rubriken i dagboken löd:
”O Tysta Ensamhet – den slog.”

Dessutom var jag inte heller det minsta nervös enligt dagboken, utan njöt av att sjunga.

Nya Ansiktens Stockholmsfinal:
”8.15 var vi vid Södra Teatern. Övade 10.30. Lena lockade mitt hår. Så skulle jag in. Sången gick jättebra, det tyckte publiken också. En pappa tryckte fram sin dotter inför alla när juryn kom ut, han sa: – Det här är min dotter Carola Häggkvist, visst är hon bra! ” Vi åt revbensspjäll och ris i matsalen. Så Finalen, jag blev 2:a. Fick 10 skivor och en ros. Slut kl. 22.10.”

Ett intresse som också be-fästes när jag var tretton var mitt -engagemang för konst och färg. Japanska träsnitt i klara nyanser och skarpa konturer. Filmen om Henri de Toulouse–Lautrec och hans liv bland Paris -dansande can-candamer på Moulin Rouge inspirerade mig. Hans fantastiska affischer skulle passa på väggarna i mitt minimala rum, så jag tiggde stora pappersark att måla på. Med Bra Böckers uppslagsverk framför mig och små bilder av Toulose–Lautrecs verk på golvet mellan min säng och bokhylla satt jag böjd och målade, och målade.

En svartvit affisch av en långhårig kvinna skänkte jag till kyrkans lotteri tillsammans med två ugglor som jag skulpterat. Mina ugglor gick för 15 kronor och affischen för 20.

Konst och vetenskap har alltid informerat och inspirerat -varandra. Inom vetenskapen måste man kommunicera nytt – utan undantag. -Detsamma gäller konstformerna. Konsten och vetenskapen är gränslös under ständig utveckling.

Vet inte hur mycket tid mitt liv har men vill fylla det med allt som gör mig glad och stark. Sjunger därför minst 350 takter symphonic power metal med grymma musiker från 50-, 60-,  70- och 80-talet i Kalix den 21 juli… Ever dream

Musik, färg, detalj och form är min största inspiration när jag tänker inveckling och utveckling.

Vilken är Din inspiration?

/ Katarina, Musik Konst Design