Gör er redo för festen!

Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå/Festplatsen.

När semestrar och skollov är på upphällningen och nätterna blir mörka kan vattenälskare i alla åldrar trösta sig på ­Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå.

Hamnområdet Västra Kajen sjuder av aktiviteter under lördagen den nittonde -augusti. Det blir stundtals -trängsel på vågorna lovar Elin Johansson som projektledare detta återkommande event.
    Båtutställning på -vattnet och kajak-eskader till festen ska locka båtägare och paddlingsentusiaster, och isbrytaren Arctic -Explorer lägger till i Södra Hamn öppnar för besök ombord. Piteå Segelsällskaps Öppna Klubbmästerskap fyller fjärden med master och blåser vinden bara rätt blir själva målgången inne på festområdet fram på lördagsefter-middagen.

Även Piteå Båt-museums nya stolthet, fälbåten Tore, hoppas på vind i seglen. Den har tagit fyra år av ideellt arbete att färdigställa och kommer att demonstrationsseglas under festen. Museets andra nyhet för året är en utställning om skärgårdslabyrinter skapad av konstnären Sture Berglund, där besökarna i ord och bild kan lära sig mer om de fantasi-eggande fornlämningarna.

En riktig folkfest
Vidare finns Sjö-rädd-ningssällskapet på plats för att informera och väcka intresse för deras viktiga arbete.

Lite mer udda inslag finns också: den äventyrligt lagde kan pröva på Flyboard, en vattensport där du balanserar på vattenpelare högt över ytan. Självaste Öknens Skepp kommer till festen – kamelen -Herman väntar på nyfikna barn och vuxna bland -buskagen i Södra Hamn.

Dessutom utlovas hästskjuts, jättesåp-bubblor, föredrag, mat, marknad, musik, körsång och dansuppvisningar – en riktig folkfest!

Söndag den tjugonde augusti avslutas sedan festhelgen med firandet av Internationella Fyrdagen vid hamnen och hamncaféet i Jävre. Där blir bland annat guidade visningar av fyren, -godisregn och möjlighet att lyssna då ortens radioamatörer söker kontakt med fyrtorn världen över.