Stort utbud av aktiviteter runt om i Västerbotten under SEE hållbarhetsvecka

Årets SEE hållbarhetsvecka startar nästa vecka och den erbjuder ett brett utbud av aktiviteter runt om i länet, inte bara i detta års SEE-kommuner, Sorsele och Skellefteå.

SEE hållbarhetsvecka drivs som ett årligt återkommande projekt sedan starten 2009. Under åren har verksamhetsområdet vuxit till att omfatta Västerbottens och Norrbottens län.

Programmet för SEE hållbarhetsvecka skapas av de deltagande aktörerna och är en gemensam kraftsamling för att ge alla, inte minst ideella krafter, möjligheten att visa hur de bidrar till en hållbar utveckling men också öka möjligheterna att nätverka och marknadsföras i ett större sammanhang.

SEE Hållbarhetsveckan är fylld till bredden med programpunkter spridda över länet. I SEE-kommunen Skellefteå hålls exempelvis ett drygt 70-tal aktiviteter med allt från chans att prova el-lådcykel, ta del av ekologiska luncher och delta i Fairtradeevent till att lära sig mer om yoga och solceller. Även i eko-kommunen Sorsele kommer det att finnas mycket att ta del av, bland annat anordnar Länsstyrelsen en visning om klimatförändringen. I en Geodome, en upplåsbar, kupolformad ”mobil biograf” får besökarna en klimatresa utöver det vanliga. Experter från SMHI berättar om hur klimatförändringen påverkar oss, och hur vårt sätt att agera, konsumera och producera kan göra skillnad. Visningar hålls även i Skellefteå och Dorotea.

I Robertsfors hålls en mässa om hållbarhet, i förra årets SEE-kommun Bjurholm sys väskor av återvunnet material och i Vännforsbäck utanför Vännäs, men också i Holmsund, hålls en inspirationsföreläsning om självhushållning av författaren Maria Österåker från Österbotten.

Till Umeå kommer bland annat författaren, poeten och föreläsaren Bob Hansson att på campus prata om social hållbarhet – hur vi får våra relationer att hålla, våra kärleksrelationer, vänskapsrelationer, släktrelationer och arbetsrelationer. Och hur vi själv ska hålla ihop mitt i allt detta.

På fredagen under hållbarhetsveckan finns chansen att i Umeå få veta mer om hållbara flygresor.

– Kom och prata hållbar flygplats och bioflygbränsle med vår hållbarhetschef Ibrahim Al-Turk och flygbolaget BRA som är på plats på Umeå Airport under fredagen. Men redan på morgonen har vi ett event hos Marknadsföreningen på First hotel Mimer där vi berättar om hur Swedavia arbetar för att skapa en hållbar flygplats, säger Fanny Adamsson, miljö- och kvalitetsrådgivare på Swedavia i Umeå. Under frukosten medverkar även flygbolaget BRA:s hållbarhetschef Anna Soltorp, som berättar mer om deras gröna initiativ och satsning på ett hållbart inrikesflyg.

– Det är ett digert program som finns att ta del av i stora delar av länet och jag hoppas att så många som möjligt tar del av det fantastiskt breda utbud erbjuds, säger Kristin Olsson på Nolia AB som är projektledare för hållbarhetsveckan.

För mer information, kontakta:

Kristin Olsson, projektledare

090-88 88 604, 070-255 61 95

kristin.olsson@nolia.se

SEE hållbarhetsvecka är en årligen återkommande arrangemangsvecka som hålls i Västerbottens och Norrbottens län under vecka 38. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling. I grund och botten handlar veckan om att uppmärksamma och stärka aktörer som satsar på att bidra till en hållbar utveckling, ge möjligheter att nätverka och marknadsföras i ett större sammanhang samt sprida information och goda exempel så att fler aktörer påbörjar sitt hållbarhetsarbete. Ledningsgruppen för Västerbottens läns består av följande parter: Länsstyrelsen i Västerbotten, Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten, Umeå universitet, Umeå kommun, Skellefteå kommun, Visit Umeå samt Nolia AB.

Detta inlägg finns i sin helhet på Nolia (Pressmeddelanden) hemsida http://www.mynewsdesk.com/se/nolia/pressreleases