Skellefteåbryggeri vann Nolia Beers publiktävling om årets bästa öl på mässan – Gusågo’ 2017

Under lördagen på Nolia Beer avgjordes publiktävlingen Gusågo’ 2017 där besökarna utsett mässans bästa öl av de 89 som tävlade. Vinnaren blev Kallholmen Levande Lager bryggt av Skellefteå Bryggeri. De får nu, förutom äran, även i uppgift att brygga nästa års festivalöl till Nolia Beer tillsammans med den som vinner en av SHBF:s hembryggartävlingar 2018.

– Det här känns helt magiskt, säger Oscar Boström, platschef på Skellefteå Bryggeri som fick ta emot priset ur tävlingsledaren Marcus Bodins hand.

Alla utställare som deltar i Nolia Beers öltävlingar har haft en tydlig lista i sin monter över vilka öl de tävlar med. Besökarna har kunnat rösta och sedan lämna in sin röstsedel i Ölfrämjandets monter.

Utställaren vars öl fått flest blev Kallholmen Levande Lager som vinner titeln Gusågo’ 2017 och får brygga nästa års festivalöl till Nolia Beer tillsammans med den som vinner en av SHBF:s hembryggartävlingar 2018.

– Kallholmen Levande Lager var en av de första öl vi kom ut med, men med lite ändrat recept. Det är lite annorlunda ställt i koktider och sedan är den filtrerad. Tidigare var den ofiltrerad, berättar Oscar Boström.

Han tycker att det är stort att de fått priset.

– Och det ska bli så roligt att få komma hit nästa år för att presentera en riktigt, riktigt god öl ihop med någon hembryggare, säger han.

Oscar Boström tycker att Nolia Beer är en mycket viktig mässa.

– Det här är en fantastisk tillställning. Jag tycker att hela konceptet är klockrent. Alla får komma hit och visa hantverksöl. Alla mikrobryggerier får möjlighet att visa vilka de är och vilka produkter de har, som inte når ut till Systembolaget och till restauranger.

Dessutom tycker han att det är viktigt att bryggerierna får träffa varandra.

– Vi är alla vänner och har en jättefin gemenskap. Det är stort och jätteroligt att få vara en del av det här som är så betydelsefullt för hela Norrland, säger Oscar Boström.

När det gäller det vinnande ölet ligger det mycket arbete bakom, särskilt när det gäller en lager där utmaningen ligger i allt från kolsyrenivå till de långa lagringen, som skapar problem i produktionen.

– Desto roligare när den blir bra. Jag är så stolt. Det är stenhårt arbete som ligger bakom. De är så många timmar, så många förändringar i recept som vår bryggmästare lagt mycket tid på, tillsammans med möte och diskussioner som lett fram till det här resultatet. Mycket arbete ligger bakom att hitta den perfekta balansen i en lager, säger Oscar Boström.

För mer information, kontakta:

Susanne Wikström, projektledare

+46 (0)90 8888621

+46 (0)70 278 17 03

susanne.wikstrom@nolia.se

Nolia Beer arrangeras av Nolia AB och är Norrlands egen ölmässa. Den hålls för andra gången 20-21 oktober 2017 i Umeå. Nolia Beer bjuder på livebryggningar, provsmakningar, föreläsningar samt mingel för besökaren och möjligheten att skapa eller öka sina nätverk. På mässan hittar man mikrobryggerier, ölimportörer, bryggerier, bryggmästare och delikatessföretag. Här kan besökare också shoppa tillbehör och allt annat som behövs för att börja brygga hemma.

Detta inlägg finns i sin helhet på Nolia (Pressmeddelanden) hemsida http://www.mynewsdesk.com/se/nolia/pressreleases