Club Piteå-företag som erbjuder Ateljé för alla sinnen

Anna Ekström i sin oas och företag, Sinnenas Ateljé.

Det lackar mot advent och juletider. Då förvandlas Sinnenas Ateljé på Västra Kajen i Piteå till en tomteverkstad där kunderna kan kombinera god julmat med att tillverka egna julblommor och kransar.
  – Det har blivit lite av en jultradition. Redan i augusti börjar folk fråga efter eventet, berättar Anna Ekström som äger ateljén tillsammans med maken Jouni. 

Anna arbetade tidigare som sjuksköterska.
– I många år hade vi en gårdsbutik på Klubbgärdet vid sidan av våra ordinarie arbeten. Så småningom kom vi till en punkt då jag och Jouni tvingades till valet mellan att satsa eller avveckla. Vi valde att satsa.

Gesällbrev
För nio år sedan startades Sinnenas Ateljé på västra kajen. En mångfasetterad blomsterbutik som utöver växter och inredningsdetaljer även erbjuder gympa, ­massage, pysselkvällar, föreläsningar, trädgårds­rehabilitering mot ­psykisk ohälsa, med mera… (se faktaruta).
– Vi vill ha en bred och annorlunda verksamhet som attraherar alla ­sinnen. Det är ett sätt för oss att överleva och kunna ha öppet året runt, säger Anna som denna vecka får sitt gesällbrev som florist.

Hon är även utbildad trädgårdsterapeut.
– Och Jouni är medicinsk massageterapeut och coach. Så vi använder våra gemensamma färdigheter i verksamheten.

Turistattraktion
Närheten till campingen på Västra kajen har även gjort Sinnenas ateljé till en turistattraktion.
– Ja, nu har vi skyltar även på norska (skratt). Många camping­gäster är återkommande. De gillar att följa vår visningsträdgård men handlar också inrednings- och trädgårds­saker. Andra passar på att få en behandling.

En annan tjänst som blir allt populärare är trädgårdskonsultationer.
– Många vill ha hjälp att arrangera sin trädgård och ser ett estetiskt, hälsomässigt och ekonomisk mervärde i en vacker och an­passad utemiljö. Miljön har stor betydelse för oss människor.

Club Piteå ett bra verktyg
Sinnenas Ateljé är också sedan länge med i Club Piteå.
– Det är uppskattat av kunderna och jag använder mig av Club Piteå varje dag. Många kunder frågar nyfiket efter hur många poäng de har och när de får sin bonus. För mig innebär också Club Piteå att jag kan skicka ut erbjudanden och nyhetsbrev till alla medlemmar eftersom de finns registrerade i kundsystemet. Det är ett väldigt bra koncept.

FEM SNABBA
Palt eller surströmming?
– Surströmming.
Ronny Eriksson eller Lennart Jähkel?
– Ronny Eriksson.
Myskväll hemma eller utekväll?
– Myskväll hemma.
Skellefteå eller Luleå?
– Skellefteå.
Stad eller landsbygd?
– Både och. Jag tror på mångfald.