Finurligt företagande för traditionen vidare – med generösa bonusar till Club Piteå-medlemmar

Marcus Hortlund i sin butik som sedan 1940-talet inhyst fem olika fotoföretag i obruten följd

Traditionen lever vidare i den del av gamla Handelsbankshuset som vetter mot Prästgårdsgatan. Flygeln har sedan 1940-talet inhyst fem olika foto-företag. Senast i raden KMH Fotografi.
  En perfekt lokal och jag har bra kännedom om dess historia, säger Marcus Hortlund, ägare av KMH Fotografi.

Efter några år i Luleå och Stockholm flyttade Marcus hem till Hortlax. Därifrån skötte han till en början verksamheten. Men för två år sedan öppnade Marcus även en butik och ateljé i centrala Piteå.
   – Det har inneburit ett lyft och jag har fått anställa en person. Jag syns mer här även om jag har omfattande synlighet i Gratistidningen, på nätet och sociala medier, säger Marcus.

Två studior
Industrilokalen i Hortlax har han kvar.
– Där kan jag fotografera större objekt som bilar och stora grupper av människor. Ett bra komplement.

Genom sin lokalisering för Marcus en gammal tradition vidare i handelsstaden Piteå.
Butiken där han nu är verksam har tidigare hyrts av fyra andra foto-företag i obruten följd; Polyfoto, Öjeby Foto, PK Foto och Vivid.
– PK Foto finns inte kvar som företag men jag samarbetar med före detta ägarna. Det kommer kunder som vill ha kopior av gamla bilder som togs av Barbro och Urban Jonsson, berättar Marcus och fortsätter:
– I lokalen utförs fler tjänster än man kanske först tror. Förutom fotografering digitaliseras analoga filmer, gamla super 8-filmer, VHS-band, diabilder och ljud från gamla rullband, LP-skivor eller kasettband.

Jultema i fotofabriken
Som fotograf blir det både porträtt och företagsuppdrag.
– Cirka 60 procent utgörs av barn- och familjefotografering.

Men det gäller att arbeta brett och aldrig tacka nej till ett uppdrag.
Tänka till, vara framåt och finurlig. Exempelvis har jag samarbete med Pite Havsbad och barnlandet Nimbys där vi ett antal helger året ut ställer upp en komplett fotostudio.

Marcus ser Internet som en möjlighet.
– Jag har själv fyra webbutiker och bokningssystem via nätet. Alla grejer och tjänster som jag säljer i butiken finns också på webbutiken. Jag har egentligen fler ben att stå på än jag behöver.

En av högsäsongerna har just dragit igång. Det är julfotograferingen.
Porträtt har alltid varit en populär julklapp till nära och kära. Från och med den gångna helgen är det därför jultema som främst efterfrågas i KMH Fotografis studio på Prästgårdsgatan samt ute på Pite Havsbad.

Club Piteå-medlemmar får bonus
KMH Fotografi är en av butikerna i Club Piteå, ett koncept han använder sig flitigt av på olika sätt.
– Marknadsföring är halva jobbet som företagare. Genom Club Piteå har jag generösa erbjudanden till medlemskunderna som får en stämpel för varje hundralapp de handlar för.

Fem stämplar ger sedan hundra kronor kronor i rabatt på valfri vara eller tjänst. Många nyttjar det. Clubmedlemmar har även rabatt på ID-foto hos KMH Fotografi.

FEM SNABBA:
Palt eller Surströmming?
– Palt.
Ronny Eriksson eller Lennart Jähkel?
– Lennart Jähkel. Jag gillar filmen Jägarna.
Myskväll hemma eller utekväll?
– Hemmakväll.
Skellefteå eller Luleå?
– Luleå.
Stad eller landsbygd?
– Landsbygd.