Nobelmiddag, kärleksmeny, nyinvigning av uteservering

Personalen på Ångbryggeriet Kök & Bar; Stefan Ökvist (ägare), Cornelia Burman, Anna Högberg Sundqvist, Oscar Enberg, Daniel Lindelöf och Mari Wigren (ägare). Foto: Marie Fäldt

Ett bra verksamhetsår avslutas med att ­Ångbryggeriet Kök & Bar dukar upp en ­exklusiv nyåsbuffé med anklever, hummer, oxfilé och champagne den 31 december. ­Sedan väntar nya spännande satsningar ­under 2018.
– Vi vill fortsätta att utvecklas och lovar en hel del nyheter, avslöjar Mari Wigren, som äger restaurangen tillsammans med ­Nobel-kocken Stefan Ökvist.

Snart kan 2017 summeras.

– Det har varit ett bra år för oss. Jämfört med i fjol så har vi ökat beläggningen. Framförallt under veckor som tidigare varit lite sämre. Men till 2018 höjer vi ribban ytterligare ett snäpp, berättar Mari Wigren som tillsammans med Stefan planerar och lägger budget för kommande år.

Detta år avslutas med en nyårssupé.

– Första gången vi -håller öppet på nyår, avslöjar Mari.

Trettonsdagsfirande

Responsen är god. Trots två sittningar fanns förra veckan endast tio platser kvar. Men så står också exkluisva rätter på menyn; anklever, oxfilé, hummer, champagne plus mycket annat.

Nästa år inleds med Trettondagsfirande bestående av en 4-rätters middag med inslag från årets Nobel-bankett. -Stefan var nämligen en av 40 noggrant utvalda kockar som tillagade -maten på Nobel–festen den 10 december i -Stockholms stadshus.

– En upplevelse och väldigt lärorikt, tycker Stefan som både tillagade förrätt och varmrätt till nära 1 300 prominenta gäster.

– Allt var fantastiskt uppstyrt. Det var exakta klockslag hela tiden och all mat serverades varm på mindre än 14 minuter, berättar Stefan.

Nobelmiddag för -Pitebor

Piteborna och besökare utifrån kan se fram mot en Nobel-middag på -Ångbryggeriet Kök & Bar. Datum är inte bestämt.

– Om efterfrågan finns kanske det blir fler Nobel-middagar. Pite-borna behöver varken vara Nobelpristagare eller åka till Stockholm (skratt), säger Mari.

Nobelmenyn 2017 blev en lyxmiddag av rang komponerad av Tom -Sjöstedt, som bland annat driver restaurangen Lilla Ego i centrala Stockholm. Sjöstedt har har också utsetts till Årets kock och vunnit guld i kock-VM tillsammans med svenska kocklandslaget.

Detta kalasade Nobelgästerna på (snart även Piteborna):

Förrätt:  pressad och torkad jordärtskocka, serverad med kålrabbi smaksatt med ingefära och lättrostad kålbuljong.

Huvudrätt: krispig lammsadel, potatisterrin med Svedjanost, gulbeta, saltbakad selleri, äppel-sallad och lammsky -kryddad med rosmarin.

Efterrätt: frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och citrontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng.

Variation på både mat och viner

Under 2018 lovar Mari och Stefan varierande menyer.

– Vi kommer att -successivt byta maträtter var tredje eller fjärde vecka. Det är kul med variation och menyn blir mer levande. De popu-läraste rätterna får vara kvar. Nya viner presenteras en gång i månaden, avslöjar Mari.

De populära vin-, -gin- rom och tequilaprovningarna återkommer liksom ett antal temakvällar och kurser.

– Vår kurs i korvstroppning är redan fullbokad, säger Mari som själv är utbildad sommelier
-(-vin- och dryckesexpert).

Kärleksmiddag

Den 14 februari, på Alla Hjärtas dag, dukar Mari och Stefan upp en riktig kärleksmeny med fyra rätter. Dagen efter, den 15 februari, -väntar -winemakers -dinner middag.

– Vi kommer då att ha en importör av portu-gisiska viner på plats som berättar och ger goda råd. En slags levande vinprovning till en färdig flerrättersmiddag, säger Mari.

– Menyn kommer att helt anpssas efter vinerna. Annars är det ju brukligt att göra tvärt om, att välja vin till maten. Så det blir en ny utmaning, förklarar Stefan.

Till sommaren fortsätter satsningen på ute-serveringen.

– Vi kommer att köra en nyinvigning i maj. Då får vi markiser och blir mindre regnkänsliga. Vår ambition är att få gästerna att stanna lite längre på barhäng genom att skapa en lounch-känsla. Vi funderar även på att locka med levande musik och andra dragplåster. Genom Lindbäcks nya lägenheter vid busstationen så förlängs centrum vilket är en fördel för oss, berättar Mari.

Lär sig av de bästa

– Helgrillade djur är något annat vi planerar, inflikar Stefan som under sin Stockholmsvistelse i samband med Nobel-festen passade på att besöka flera exklusiva krogar.

– Det är viktigt att lära sig nya saker av andra. Branschen befinner sig i en ständig förändring. För att utvecklas måste man lära sig av de bästa, betonar Stefan.

Som Club Piteå–medlem har du tio procents rabatt på mat under onsdagar. Ångbryggeriet Kök & Bar har också valt att bli samarbetspartners med Gratistidningen via ett CrossMedia-abonnemang.

– Priset är väldigt humant med annonser i Gratistidningen varje vecka. Det är också skönt att få fakturan månadsvis med ett fast pris. Dessutom så fungerar samarbetet med Kicki Brännare, projektledare/mediasäljare, otroligt bra. Hon är påläst och -kommer alltid med konkreta förslag. Kicki är en god hjälp, säger Mari Wigren.

FEM SNABBA:

Palt eller Surströmming?

– Palt

Ronny Eriksson eller Lennart Jähkel?

– Lennart Jähkel.

Myskväll hemma eller utekväll?

– Mysig hemmakväll.

Skellefteå eller Luleå?

– Luleå.

Stad eller landsbygd?

– Stad.

Källa: Ångbryggeriet