Magneto + sociala medier = SANT

August Gidlund är en av dem på Piteå Gratistidning som spanar efter lokala talanger på nätet och sociala medier som är intresserade av att få större spridning av sina bloggar, bilder och videoklipp.

Piteå Gratistidning lanserade under hösten sin plattform “Magneto” för att samla in och bearbeta relevant information från “Locals” – privatpersoner, föreningar och företag i Piteå. Nu har “Magneto” utvecklats ytterligare med fler kopplingar till sociala medier såsom Facebook och Instagram vilket ger ännu större möjlighet till intressant innehåll och ökad spridning.

Magneto förenklar hämtning och spridning av flöden mellan olika källor på Internet. Nu har systemet utvecklats ytterligare vilket har öppnat upp fler möjligheter att presentera information från olika sociala kanaler. August Gidlund, Piteå Gratistidning, är en av de som arbetar med Magneto och ser det som en stor förbättring att det nu även blir möjligt att få uppdateringar från sociala medier publicerade på de lokala webbarna och i tidningen.

Magneto är ett system framtaget av 100P och Gratistidningen för insamling, bearbetning och distribution av lokala och relevanta News, Bloggar, Bilder och Videoklipp. Inläggen väljs ut och hämtas från olika källor på Internet och läggs upp för vidare spridning på Piteå Gratistidnings Lokala webb (pitea.gratistidning.com) och Lokalteve (pitea.lokalteve.se).

Innehåll från lokala talanger

– Internet är som alla vet fullt av information, både bra och dålig, men framför allt finns det alldeles för mycket för att man skall hinna ta del av allt. Vi som “superlokalt mediehus” har en viktig roll att försöka sortera fram och lyfta upp det som håller kvalitativt och är relevant för Piteå. Det finns många lokala talanger som skriver, lägger upp både bilder och filmer som är grymt bra, säger August Gidlund.

 

“Instablogg” – bloggandet utvecklas

Det traditionella bloggandet har minskat men samtidigt berättar August Gidlund att många föreningar och privatpersoner istället “bildbloggar” på sociala medier. Det finns mycket spännande där, men innehållet är utspritt och inte samlat på ett vettigt sätt. Det har blivit ett ganska lågt engagemang och man når oftast inte längre än till de som redan är “följare”.

– Under vårt redaktionella arbete slås man av hur fina bilder föreningar och privatpersoner tar, därför känns det roligt att kunna hjälpa de nå ut med sina bilder och uppdateringar till mer människor, intresset är nog större än vad man kan tro, folk måste bara få en möjlighet att ta del av allt spännande, säger August.

Bildblogginlägg från Instagram hämtas av Magneto och publiceras på Piteå Gratistidnings lokala webb (pitea.gratistidning.com) under kategorin “Bloggar – Piteå Style” med länkning till ursprungliga källan. Ett urval publiceras även i tidningen vilket ökar spridningen av inläggen men också läsvärdet i tidningen.

– Det känns bra att föreningar och personer vill dela med sig och vi ser att det finns ett stort intresse för den typen av innehåll. En viktig fördel är att man då även når de som inte har till exempel Instagram, avslutar August Gidlund.

 

Söker “Instabloggare”

Piteå Gratistidning är just nu i full färd att välja ut “Locals” och intressanta “Instabloggare” och uppmanar folk som har tips om föreningar eller privatpersoner vars innehåll förtjänar större spridning höra av sig. Om man sedan av någon anledning INTE vill ha sin blogg publicerad på BLOGGAR – PITEÅ STYLE är det bara att kontakta Piteå Gratistidning.