Årets nya trend

Att vårt sätt att leva rubbar både klimat och ekosystem har vi sedan länge konstaterat och jag tror att vi med gott samvete kan lämna den diskussionen i 2017. Vi har därmed gått från att närma oss vägskälet till att stå mitt i korsningen.

Det känns som att vi alla är redo att göra något mer än idag. Jag tycker därför att vi börjar 2018 med att skapa en ny trend. Vi har tidigare sett trender som korvtillverkning, surdegsbakning, lattemammor och hipsters. Men vad är egentligen en trend?
    Jo, kortfattat kan man säga att kärnan i begreppet är förändring eller en stabil långsiktig förändring i samhället med valfri parameter. För att skapa en trend måste man först och främst prata med människor om trenden. Sedan gäller det att dela kunskapen, sortera och reflektera. I den ordningen. 

Jag vill därför börja med att uppmana dig till att skapa en individuell handlingsplan för hållbar omställning. Är ditt mål t.ex. att komma i dina favoritjeans? Ja men då finns ju faktiskt initiativet plogga; att jogga och plocka skräp samtidigt. Bara att leta upp närmsta event på internet eller dra igång ett själv.

Vill du ha mer pengar kvar i plånboken? Anmäl dig då till Studiefrämjandets studiecirkel om Börsen i Luleå.

Vill du bli mästare på att odla? Hos Renodlat i Gällivare kan du få all hjälp du kan tänkas behöva.

Möjligheterna är enorma, det gäller bara att tänka till hur du kan göra varje val till ett hållbart.

Vi behöver inte vara forskare för att med blotta ögat konstatera att vi exploaterar vår natur till i stort sett obefintlighet men studie efter studie visar att biologisk mångfald minskar drastiskt, d.v.s. mängden av olika sorters arter, gener och livsmiljöer.

Så varför är denna biologiska mångfald så viktigt?
Jo, tex står bina för mer än 60% av det vi har på tallriken och mer än 40% av de västerländska läkemedlen härstammar från naturen.

Den biologiska mångfalden är alltså basen för processer som försörjer oss med vatten, mat, kläder, mediciner och virke och därmed för komplex för att kunna återskapas.

Den är helt enkelt livsviktig för att du och jag överhuvudtaget ska kunna andas.

Så nu vill jag uppmana dig att låta 2018 bli året då du står upp för din egen rätt till rent vatten, livskraftiga ekosystem med en mångfald av djur och växter som gör ditt liv extremt lyxigt.

Alla kan vi göra något för att inte sätta oss själva i evigt mörker.

Höstens politiska val stundar och även våra beslutsfattare måste ställa om sitt tänkande där ekologiskt hållbara faktorer prioriteras.

De måste haka på vår trend. Miljön och naturen måste gå först i alla beslut. Så kanske är det idag du skickar iväg ett mejl till din lokala politiker och fråga hur hen ska säkra den biologiska mångfalden och därmed din framtid. Om hen är en sustainer.
    Det är din rättighet och deras skyldighet.

Så nu sätter vi trenden, du och jag.

Sustainers; någon som värnar om miljön, naturen och dess biologiska mångfald genom sina hållbara val.

/ Johanna Nilsson
Naturskyddsföreningen