Samiska skådespelerskan Lene Cecilia Sparrok tilldelas Karin Stigsdotters stipendium 2017

Foto: Cinema Mondo

Det unika teaterstipendiet delas i år ut för tionde gången till minne av skådespelerskan Karin Stigsdotter. Förutom priset på 10.000 kronor får stipendiaten möjlighet att under året vistas på en retreat under tre dagar på fondens bekostnad.

Foto: Privat

Motiveringen lyder; Hon har med sin kompromisslösa närvaro och fysiska gestaltning visat prov på exceptionellt mod och har med stor allvarlig karisma öppnat nya vägar inom sig själv och hos andra och därmed utmärkt sig särskilt enligt fondens kriterier.

Fondens styrelse består av Mattias Andersson, Sanna Hultman, Stig Wallén, Anna Hammarén och P-O Gerhard Larsson.

Lene Cecilia Sparrok, född den 6 oktober 1997, är en samisk skådespelare och renskötare från Namsskogan kommun i Norge. Hon debuterade 2016 som skådespelare i filmen Sameblod. Filmen, som hade sin premiärvisning på Venedigs filmfestival, är en grym och gripande skildring av hur Sverige har behandlat den samiska ursprungsbefolkningen.

Lene spelar huvudrollen som Elle-Marja i filmen. Medverkar gör också hennes lillasyster Mia Sparrok i rollen som Njenna. Same-blod som regisserades av Amanda Kernell har redan fått mottaga flera priser och utmärkelser. Nyligen blev Lene Cecilia Sparrok även guldbaggenominerad för sin insats i Sameblod.

Mer information om stipendiet:  www.karinstigsdotter.se

Källa: Karin Stigdotters Stipendiefond