En växande sport bland skjutglada

Säkerhetsinformation är omfattande när Skellefteå Airsoft arrangerar inomhusspel på Nolia.

Säkerhetsinformation är omfattande när Skellefteå Airsoft arrangerar inomhusspel på Nolia.

”Soft air guns” får ofta negativ publicitet. En enkel googelsökning visar att de verklighetstrogna plastskjutande vapnen ofta används med ont uppsåt. Men leksakerna är också kärnan i en av sveriges största undergroundsporter: airsoft.

 

Under helgen har föreningen Skellefteå Airsoft anordnat sitt första inomhusspel på Nolia i Piteå. Inne i sporthallen har man byggt upp en stor labyrint av kartong och installerat kameror för att kunna sända live via streamingssajten Twitch. Spelet liknar paintball, där två lag skjuter på varandra med kulor i glada färger. Skillnaden är att i airsoft skjuter man små plastkulor, vapnen är kopior på riktiga vapen och spelarna är ofta utklädda i militära uniformer. Det är realismen som lockar.  Sporten är särskilt populär bland folk inom försvaret och hemvärnet. Många av deltagarna har förflutet i det militära eller ambition att jobba inom försvarsmakten.

–men 90% har aldrig och kommer aldrig att hålla i en riktig puffra, berättar Andreas Löfstedt.

36årige Andreas Löfstedt är ordförande i föreningen och har sysslat med sporten i 18 år till och från. Han berättar att sporten i stort sett flugit under radarn, trots att den funnits länge och engagerat många.

-Vi träffar många som känt sig utstötta och mobbade men så kommer dom hit och skaffar vänner, säger han. Föreningen har medlemmar ända från Skellefteå till Gällivare och har länge varit den enda föreningen norr om Umeå.

 

Säkerhetsgenomgången är rigorös. Inga laddade vapen utanför spellokalen, ingen får vistas i spellokalen utan skyddsglasögon. Om någon går ut på gatan med ett vapen innebär det att dom får lämna eventet.  Inne i spellokalen börjar man med kontrollera alla vapen. Utgångshastigheten får inte överskrida 100 sekundmeter – tillräckligt för att göra ont utan att skada. Sedan delar man in lag och spelet kan börja.

Text & Foto: Jonathan Bergström