Norrbottensteaterns Tomas Isacsson: ”Ett ”Wow” i mungipan”

Tomas Isacsson hoppas att publiken lämnar teatern med ett "Wow" som leker i mungipan.

En av Norrbottensteaterns många yrkeskategorier är musiker och sedan april 2017 har Tomas Isacsson varit del av den konstnärliga personalen. Under repetitionsperioderna övar han med skådespelarna och musikerna och sen blir det ju också en hel del tid på scenen som en del av ensemblen.
   – Min upplevelse av teatern är att alla yrkeskategorier drar åt samma håll – verkstäderna, marknadsavdelningen, kostymateljén och konstnärer – alla har premiärkvällen för ögonen, säger Tomas.

Som för många andra har Tomas Isacssons väg inte plöjt spikrakt fram till där han står idag. Vid gymnasievalet blev det fyraårig teknisk.
   – En bred och gedigen gymnasieutbildning, farsan tyckte att det var bra att gå teknisk och jag visste inte riktigt vad jag ville så jag hoppade på och gick ett år där. Efter ett år med återkommande mardrömmar där Tomas dinglade i ett rep över en ravin, samtidigt som repet växte i omfång så att han inte längre kunde greppa det, behövde något förändras.
   – Jag insåg att mina drömmar försökte säga mig något och började leta alternativ. Efter ett år på Framnäs folkhögskolas allmänna linje började jag på musiklinjen som slagverkare.

”Jag hade fel. Jag behöver spela.”

På det följde fyra års studier till musiklärare under vilka Tomas också hann bli pappa till sitt första barn. Han undervisade i tio år på grundskolan och sedan tio på gymnasieskolan men kände allt mer att han hamnade allt längre bort från att undervisa och att själv musicera. I samma veva annonserades Norrbottensmusiken om ett chefsjobb som han sökte på vinst och förlust.
   – Till min stora förvåning fick jag det och klev på som enhetschef för Norrbottensmusikens verksamhet i Piteå. Det var något helt nytt och jag lade mitt eget spelande på hyllan för att kunna koncentrera mig på att lära mig att bli chef. När fingrarna inte får öva så gör de inte riktigt som man vill längre och jag började umgås med tanken att jag kanske inte ska spela överhuvudtaget, att jag kanske inte ens behöver spela. Jag hade fel. Jag behöver spela.

Under hösten 2018 sätter Norrbottensteatern upp föreställningen Ingvar! – en musikalisk möbelsaga, som är en helt tonsatt och totalt framsjungen berättelse. Föreställningen är skriven för sju röster, en tramporgel och fiol och alla är på scenen samtidigt, hela tiden
   – När jag först hörde om den så tänkte jag att hur kan en musikal om Ingvar Kamprad vara rolig och spännande men när jag läst manuset så insåg jag att det är en otroligt smart skriven berättelse. Det finns förebådad födelse, förföljelse, dop, missionsbefallning, förräderi och allt klätt i Billybokhyllor mitt i ett rykande kaos, säger Tomas och fortsätter
   – Musikaliskt märks det att det är en betraktelse utifrån av Erik Gedeon som med sitt Schweiziska ursprung har tagit fasta på allt som han upplever som svenskt. Det är folkmusik, danslek, Ledin-låtar och allt i en slags ”kännigenig” pastisch. När publiken lämnar Norrbottensteatern med programbladet för Ingvar! i näven hoppas jag att de har ett ”Wow” som leker i mungipan sådär, säger Tomas.

Källa: Norrbottensteatern