Tomas Isacson är fångad av musiken

Musikern Tomas Isacson. Foto: Marcus Hagman

Musikern Tomas Isacson har sedan 2017 varit en del av den konstnärliga delen av personalen vid Norrbottensteatern.

Under repetitionsperioderna övar han med skådespelarna och musikerna och sen blir det ju också en hel del tid på scenen som en del av ensemblen.
  – Min upplevelse av teatern är att alla yrkeskategorier drar åt samma håll – verkstäderna, marknadsavdelningen, kostymateljén och konstnärer alla har premiärkvällen för ögonen, säger Tomas.

Som för många här i livet har Tomas Isacssons väg inte varit spikrak fram till där han står idag. Utan vid gymnasievalet blev det fyraårig teknisk linje.
  – En bred och gedigen gymnasieutbildning, tyckte min far att jag skulle ha och själv visste jag inte riktigt vad jag ville, så jag hoppade på en utbildning och gick där bara ett år. ”Efter ett år med återkommande mardrömmar där Tomas dinglade i ett rep över en ravin, samtidigt som repet växte i omfång så att han inte längre kunde greppa det, behövde något förändras.”
  – Jag insåg att mina drömmar försökte säga mig något och började leta alternativ. Efter ett år på Framnäs folkhögskolas allmänna linje började jag på musiklinjen som slagverkare.

På det följde fyra års studier till musiklärare under vilka Tomas också hann bli pappa till sitt första barn. Han undervisade i tio år på grundskolan och sedan tio på gymnasieskolan men kände allt mer att han hamnade allt längre bort från att undervisa och att själv musicera. I samma veva annonserades Norrbottensmusiken om ett chefsjobb som han sökte på vinst och förlust
  – Till min stora förvåning fick jag det och klev på som enhetschef för Norrbottensmusikens verksamhet i Piteå. Det var något helt nytt och jag lade mitt eget spelande på hyllan för att kunna koncentrera mig på att lära mig att bli chef.
  ”När fingrarna inte får öva så gör de inte riktigt som man vill längre och jag började umgås med tanken att jag kanske inte ska spela överhuvudtaget, att jag kanske inte ens behöver spela. Jag hade fel. Jag behöver spela”.

Under hösten 2018 sätter Norrbottens-teatern upp föreställningen Ingvar – en musikalisk möbelsaga, som är en helt tonsatt och totalt framsjungen berättelse. Föreställningen är skriven för sju röster, en tramporgel och fiol och alla är på scenen samtidigt, hela tiden.
  – När jag först hörde om den så tänkte jag att hur kan en musikal om Ingvar Kamprad vara rolig och spännande, men när jag läst manuset så insåg jag att det är en otroligt smart skriven berättelse. Det finns förebådad födelse, förföljelse, dop, missionsbefallning, förräderi och allt klätt i Billybokhyllor mitt i ett rykande kaos, avslutar Tomas.

Text: Anna Thurfjell