Poäng efter heroisk vändning av Wibax Piteå

Erik Nilsson med ett hattrick då Wibax vände dubbla underlägen. Sista vändningen med både reducering och kvittering inom 10 sekunder i slutminuten.

Första periodens inledning var ingen höjdare spelmässigt och man undrar ju om det beror på serieuppehållet utan inslag av tävlingsmatcher? Motståndarna Hagunda hade mer boll och skapade några vassa lägen men ett briljant spel av Anton Grönlund (AG), född 2000, i målet gör att gästerna inte tar ledningen. De röda får ett powerplay efter drygt 10 min och skapar ett par jättelägen gånger två som Tobbe Wiklund är dirigenten bakom.

Under det numerära överläget kontrar dock Hagunda och återigen gör AG en fin räddning som håller det på 0-0. Men efter drygt 15 min tar Hagunda ledningen genom den tidigare Team Thorengrupen-bekantingen Jakob Arvidsson. Under sista minuten har de röda dubbla chanser att kvittera. Resultatet blir rättvist 0-1 efter första 20.

Andra perioden inleds med bättre fart och de röda är spelförande och ligger närmare en kvittering trots att gästerna får kontra några gånger efter bolltapp. Det är därför mentalt tufft när vitklädda Hagunda får göra dubbla mål inom 20 sekunder. Först genom ett frislag där skytten backar ut från muren och avslutar snyggt i smurfhöjd. 0-3 kommer med avslut från halva planen som seglar in i krysset efter mycket trafik som gör att AG i hemmalaget förmodligen är skymd. Med endast t30 sekunder kvar gör AG också en jätteräddning 30 som håller Wibax kvar i matchen.

Hemmalaget får sedan en bra start av tredje perioden. Gästerna backar samtidigt ner bakom mittplanen i sitt försvarsspel vilket också gör att de röda får ta över spelet helt och hållet. 1-3 kommer i powerplay efter drygt 7 min där Ekke är sist på bollen. Hemmalaget klarar sedan av ett viktigt numerärt underläge och får därefter mycket energi.

30 sekunder efter blir det också en timeout från tränaren Magnus Stenström. De rödklädda får kanske energi från det och 2-3 kommer efter dryga 16 minuter i tredje då Oskar Forsgren gått runt och släppt bollen, denna gång vid första stolpen, där Ekke nyper till efter Isac Zerpes skott. Wibax Piteå fortsätter gå för kvitteringen och plockar målis. Minuten kvar får dock gästerna göra 2-4 i en två mot etta med AG utplockad.

Ridå ner? Nej då!

Wibax lagmoral, och ”klassiska Wibaxvändningar” är ju ett känt begrepp för hemmapublik och lag runt om i landet. Läs här: 19.16 kommer 3-4, Renberg gör en patenterat passningsfint och Ekke sätter ett hattrick genom ett distinkt avslut. 10 sekunder senare, viftar kapten Wiklund till på högerkanten efter assist av Renberg på nytt. Kvitteringen är ett faktum och ett fantastiskt jubel bryter ut bland hemmafansen!

I fem minuters förlängningen har båda lagen möjligheter men det är fenomenalt målvaktspel med superräddningar av både Grönlund och Nicklas Söderström i gästerna gör att matchen slutar oavgjort.

Nästa match är också hemma i Norrmalmia, Sö 4/11 14.00, då gästar serieledarna FBI Tullinge oss. Välkomna och stötta oss då till säsongen första trepoängare.

Tack alla ni 573 som kom till Norrmalmia idag!

Matchstatistik: http://statistik.innebandy.se/ft.aspx?scr=result&fmid=399707

/Rolf Svanold

Detta inlägg finns i sin helhet på Wibax Piteå IBK hemsida https://www.wibaxpitea.se//wibaxpitea-allsvenskan