SM-Guld inför storpublik!

Vilket drama och vilken makalös avslutning på en fantastisk säsong.

Piteå IF DFF är Svenska mästare i fotboll 2018. Detta efter en förkrossande 6-1 seger i säsongens sista match mot Växjö.

3778 personer hade trotsat minusgrader och blåst för att se Piteå ha chansen att skriva Norrbottnisk fotbollshistoria. Jag tror ingen i publiken ångrade att de kom, vilken match och fotbollsfest vi fick uppleva!

Växjö började matchen piggt, sen tog Piteå över allt mer och kunde ta ledningen genom Madelen Janogy i 21 minuten efter inlägg av Ronja Aronsson. I 37 minuten höll sig Madelen Janogy framme igen och nickade in en hörna av June Pedersen. Strax innan halvtid kunde Växjös måldrottning Anna Anvegård göra sitt 14 mål för säsongen och reducera till 2-1, vilket också var halvtidsresultatet.

I början av andra halvlek så punkterade Jo Blankenship matchen med två snabba mål, hennes första i damallsvenskan, varav det ena var en hörna direkt i mål. Julia Karlernäs utökade ledningen i mitten av halvleken med att göra ett snyggt nickmål efter ett fint inlägg från June Pedersen. I slutskedet av matchen kunde Cecilia Edlund fastställa slutresutatet 6-1, innan den totala glädjen bröt ut på LF Arena.

Piteå IF DFF tog SM-guld 2018 och lagkapten Ellen Löfqvist fick lyfta bucklan inför en överlycklig hemmapublik.

Byten Piteå:

63 min: Selina Henriksson ut – Lena Blomkvist in
70 min: Jo Blankenship ut – Andrea Norheim in
89 min: Madelen Janogy ut – Elin Bragnum in

Nu väntar dessutom spel i Champions League nästa säsong. Helt fantastiskt!

Det är inte bara på fotbollsplanen det går bra. Piteå IF DFF vinner även publikligan i OBOS Damallsvenskan överlägset, med ett publiksnitt på 1999 personer. Det är det bästa publiksnittet i PIF Dams historia och en ökning från förra året med hela 65% (!) Stort tack publiken, ni är fantastiska!

Vi vill självklart också tacka alla sponsorer, alla funktionärer och alla andra som hjälper till och gör det möjligt att bedriva denna verksamhet. Ni är otroligt viktiga. Tack för denna säsong.

Slutligen ska vi också skicka ett tack till Kopparbergs/Göteborg som vann mot Rosengård i sista omgången och därmed knep den andra Champions League platsen till nästa säsong. Stort Grattis!

I bottenstriden var det också dramatik. Tre lag slogs om två platser till nästa års damallsvenska. Det blev till slut Hammarby som åkte ner till Elitettan tillsammans med IFK Kalmar. Nykomlingar till nästa års OBOS Damallsvenskan blir Kungsbacka och Örebro.

/Martin Olsson 

(Förra året var publiksnittet 1215 personer)

Detta inlägg finns i sin helhet på Piteå IF (Dam) hemsida https://www.piteaif.se//pifdam