Först spelsystem och strategier sedan SM-guld

Assisterande tränaren Andreas Johansson informerade om spelsystem och strategier vid Fotbollsforum i Piteå. Innan SM-guldet.

Ett par timmar innan Piteå IF blev svenska mästare i fotboll var den assisterande tränaren Andreas Johansson på Fotbollsforum i Piteå och berättade om spelsystem och strategier samt lagets historia och förutsättningar inför sista och avgörande hemmamatchen mot Växjö IK.
– Det handlar om den största matchen som spelats i Norrbotten någonsin, där tre lag gör upp om medaljerna. Ett av dessa lag är Piteå IF, berättade Andreas Johansson.

Han visade statistik på den utveckling som laget haft under de senaste åren, en imponerande sådan.

Intresset i media har varit stort för damfotbollen, särskilt med tanke på situationen i tabellen, där tre lag skulle göra upp gör upp om hur medaljerna skall fördelas. Och ett av dessa lag var som bekant Piteå IF.
– När vi spelade i Malmö senast var det 40 journalister på plats. Det säger en del om intresset, sade Andreas Johansson.

Piteå IF DFF har spelat 9 säsonger i en av världens bästa ligor – i världens största idrott. Och har spelar jämnt mot lag som Chelsea och Manchester City.

Damlaget genomför 250 fotbollsträningar och matcher under perioden 15 januari och 15 november samt ett 100-tal individuella styrkepass.
– 2017 förändrade vi vårt spel. Vi gick från vårt tighta försvarsspel till ett mer offensivt och balanserat spel, berättar Andreas Johansson.

Samtidigt fastställde man en gemensam identitet för laget, som handlar om ”attityd, kaxigt ödmjuka, metodiska och förjävliga att möta”.
– Vi vill möta motståndarna högt upp, med hög press för att hålla tryck i anfallsspelet. Det är vår grundidé.

Inför varje match går man igenom tidigare matchbilder, där de klippt ihop bilder som visar motståndarlagets styrka och svagheter. Har koll på spelare som sticker ut samt deras styrka och svagheter. Detta rubriceras ”Nycklar för att vinna matchen”.

Andreas Johansson tackades med applåder. Därefter väntade den sista och avgörande matchen mot Växjö IK, som Piteå IF:s damer vann med hela 6-1 och skrev norrbottnisk fotbollshistoria.

Text: Kenneth Strömberg