I år är det 25-års jubileum för ­Anna-Lottas Jul

Andreas Landegren och Anna-Lotta Larsson ska ut på julturné. Foto: Peter Knutson

Anna-Lotta Larsson firar 25 år med sin återkommande julturné Anna-Lottas Jul. Hon gör en näst intill rikstäckande turné tillsammans med pianisten Andreas Landegren, lokala körer och 1200 körsångare. Hon åker från Luleå i norr till Halmstad i söder. Turnépremiär är 26 november i hemstaden Piteå.

Lotta och Andreas har lång erfarenhet av att samarbeta med dirigenter och körsångare. Det är också signum för Anna-Lottas Jul som i år besöker hon 22 städer. De har blivit närmast en institution i både kyrkor och konserthus i hela Sverige.
– Att få sjunga och samarbeta med de olika lokala körerna och dirigenterna är ett sant nöje. Det är sådan glädje och ett lyft som ibland når oväntade höjder, säger Anna-Lotta Larsson

För många är Anna-Lotta Larsson ”Anna” i ”Värmlänningarna”. Den rollen var också hennes genombrott för den stora TV-publiken 1980, även om hennes TV-debut faktiskt inträffade redan 1973 då hon vid 19 års -ålder framförde två sånger i Siewert Öholms program ”Blå Vägen”.

Hon har fortsatt karriären med teater, film och i huvudsak musik som soloartist eller i samarbete med exempelvis Björn Skifs, Ronny Eriksson, Johan Stengård och Göran Fristorp. Anna-Lotta har sina rötter både i den värmländska och norrländska myllan. Hon är född i Karlstad, men flyttade tidigt med familjen till Norrbotten och till Öjebyn och Piteå.

Andreas Landegren har arbetat professionellt som pianist, arrangör och kapellmästare sedan 2000. Han har spelat i ett otal TV-produktioner, bl.a. som kapellmästare i Lotta på Liseberg. Han har även gjort två statsbesök, till Thailand och Slovenien tillsammans med Johan Stengård. Andreas rosas av kör och körledare för sina arrangemang som han även gjort i år.
– Det är så roligt att jobba med alla körerna och utan julturné blir det ingen riktig jul. Så är det fortfarande, säger Anna-Lotta.

Måndag 26/11 Piteå, Acusticum kl. 19:00 Dir: Magdalena Norén & Folke Antonsson Körer: Blå toner, Strömbackaskolans musikesteter & Hortlax Manskör

Tisdag 27/11 Luleå Domkyrka kl. 19:00 Dir: Elin Persson & Katarina Falk Körer: Bothnia Vocals & Rafset

Text: Anette Ståhl, Enmusa