Jörgen Eriksson är sakkunnig inom föreningsutveckling

Jörgen Eriksson pratade föreningsutveckling vid helgens Fotbollsforum i Piteå.

Jörgen Eriksson, vice ordförande i Sveriges Fotbollsförbund och särskilt sakkunnig inom föreningsutveckling, var en av föreläsarna vid helgens Fotbollsforum i Piteå.
   – Föreningsutveckling är det största som händer inom fotbolls-Sverige just nu och är en viktig del i den värdegrund som ingår i förbundets strategiska mål de närmaste åren, sade Jörgen Eriksson.

Många ungdomar avslutar sin aktiva idrottsliga karriär när de kommer i gymnasieåldern och det är ett av problemen inom svensk idrott.

”Vi vill att så många som möjligt ska vara med. Så länge som möjligt. I så bra miljöer som möjligt”.

– Vi måste motverka att så många som möjligt slutar alltför tidigt, betonade Jörgen Eriksson.

Han menade att alla som vill ska få vara med och spela. Det går inte att avgöra vilka som är talanger och inte är talanger när de är i 13-14 årsåldern. Utvecklingen pågår något högre upp i åren.
   – Och helst i sin hemmamiljö, betonade han.

– Och då tänker jag på de lag som värvar 14-åringar och ibland yngre, vilket måste vara ytterst tveksamt. Vore det inte bättre att de får fortsätta och spela och utvecklas i sin befintliga miljö, kan man tycka. Det finns undantag i denna fråga men generellt borde det vara klokare att de får vara kvar i sin befintliga miljö så länge som möjligt.

Det är viktigt att hitta spelsystem som spelarna tror på. Och på frågan vad som är viktigt för att nå idrottslig framgång så finns det tre punkter som är särskilt viktiga. Enligt spelarna själva.

”Närhet till elitfotboll. Familjestöd. Engagerade ledare”.

Och på den klassiska frågan varför Luleås herrfotboll är sämre än någonsin samtidigt som länets damfotboll just nu firar historiska triumfer, finns svaret i de punkterna som nyss nämnts, enligt Jörgen Eriksson.

Text: Kenneth Strömberg