”Musiken är min främsta form av kommunikation”

Katarina Fallholm gör en konsert på Kulturens Hus i december.

Du gör en konsert för 3:e året i rad i december på Kulturens Hus, vad kan man som publik förvänta sig av konserten?
–Varje konsert är helt unik, med ny musik och några evergreens som känns som ett måste då julen strax knackar på. Vill skapa en varm, skön bubbla av musik från alla genrer som omsluter oss. Från klostersång till powermetal, via ballader, soul, gospel på olika språk, med den gemensamma nämnaren att musiken berör från första ackord. Det är därför jag sjunger den. Tror och hoppas att alla känner samma. Förutom musiken pratar vi med varandra, jag och publiken. Det är trevligt.

Har du något fler framträdande här i Norrbotten?
– Nej, hade tänkt göra en miniturné, men så blev det fullt med engagemang i huvudstaden och jag vill inte göra om samma misstag som tidigare i karriären när jag sjöng på tok för mycket samtidigt som jag drev min smyckedesign med 60 fysiska butiker över hela Sverige. Jag tappade min kreativitet under några år men lyckades få tillbaka delar av den efter mitt treåriga inhopp som konstnärlig ledare för ”Festspelen i Piteå”. Nu har jag det mesta på den nivå jag vill hålla allt. Det ska kännas roligt och relevant.

Du har sjungit utomlands i samband med statsbesök, hur skiljer det sig från att sjunga i Norrbotten?
– Egentligen inte mycket, annat än att det ”låter” så stort. Ja jag är tacksam för allt jag har fått göra som utbildad operasångerska, att jag trots att jag valt att bo här uppe blivit anlitad från ”högsta ort”. Att jag spelat på de stora ”scenerna” är ett privilegium.
Men jag är ändå aldrig bättre än mitt senaste gig.
Det är ett syndrom, har råkat ut för det själv när jag sjungit i olika konstellationer utomlands. Den som kommer längst bort ifrån har större stjärnstatus. Likaså om du sjungit i en bar i Japan, räknas det som en stor karriär utomlands här hemma.
– Men jag har haft en gigantisk publik i Kina en gång. 100 miljoner TV-tittare. Det var mina ”15 minutes of fame”. TV är aldrig fel.

Du har ju medverkat i Allsång på Skansen och Melodifestivalen, hur var det?
– Toppen, fantastiska upplevelser båda två, hade jag inte velat vara utan.

Hur fick du de jobben?
– Allsången, via ett artistnätverk jag är med i och det andra via min agent i huvudstaden.
Minns att jag blev lite besviken när det inte var Nobelfesten”! skrattar. Katarina som precis är på väg in till en butik med sin nya silverkollektion.

Hur hinner du allt?
Jag tycker att jag slöar, men det handlar mycket om fokus och effektivitet. Tro mig att formge något är betydligt enklare än att sjunga. Rösten lever i min kropp som påverkas av allt jag är med om. Det gäller att alltid vara i form, stark och frisk.

Missa inte Rösten
Katarina Fallholm på Kulturens Hus
den 21 december kl. 19.30.