Kurs i silversmide på Kristallen

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kattas Betraktelser (Blogg) hemsida http://kattasbetraktelser.se/

Jag har nyligen varit iväg på en veckas kurs i silversmide på Kristallen, det blev för min del en mycket bra kurs som verkligen var en avrostning i något som jag gillar mycket. Jag ansökte om en veckas semester och drog iväg med bilen och kompisen Anna upp till Lannavaara. Nu skulle det bli silversmide på schemat i flera dagar!

Kurs i silversmide

Kristallen anordnade i höstas ett antal kurser både i stenslipning och silversmide och jag valde den ena kursen i silver. Ett material som jag arbetat med tidigare, dock har jag haft flera års uppehåll från hantverkandet i metaller.

vänskap

boden-by-night

Vilket gäng!

Vi var ett härligt gäng på tio deltagare från olika delar av landet men främst var det norrbottningar. Alla deltagarna hade olika förkunskaper och erfarenheter från att arbeta med silver sedan tidigare, men det fanns äve de soom var nybörjare. Vi delade kurslokal med guldsmedslärlingar och elever som arbetade med sten. Åh, vilken härlig mix av människor och tekniker det var.

Här nedan får ni ta del av en dag i kurslokalerna, häng med.

Flitens lampa lyste över våra arbetsplatser och det var lätt att dyka ner i sina projekt, dricka lite kaffe och jag kan lova att man tänker rätt bra då man sitter och skapar.

kurs-silversmide

Silversmide är tålamodsprövande

Här har jag påbörjat det första projektet med att göra en ring som ska dekoreras med flera kulor.  Jag började med att såga ut min bit metall för att sedan fortsätta arbetet, steg för steg, under handledning.

Vart är mitt tålamod?

Att arbeta med silversmide är både tidskrävande och mitt tålamod fick sig en prövning då och då. Det krävs att man är noggrann och har uthållighet i många av momenten.

Förresten,  ovan ser ni mig i bild, med arbetsglasögonen på och inte undra på att de glasögonen glappade på huvudet fram och bak, eftersom jag inte lyckats sätta på mig grejerna rätt! Ett gott skratt bjuder jag dock på!

ring-silver

Nedan visar jag några av mina kurskamraters arbeten.

samisk-slojd

löda

putsa

Min kamrat Anna, som följde med mig till Lannavaara, hon arbetade med flera saker samtidigt och nedan kan du se hennes se fina Ouija arbete. Här kan du följa hennes kurs i Lannavaara med silversmidet.

Unders kursveckan hade jag inriktat mig på att träna lödning., vilket jag tycker är svårt. Jag arbetade med två ringar ett armband och några öronhängen. Här gavs jag verkligen många möjligheter att träna lödning på mina grejer.

Notering, några av bilderna ovan är lånade från Anna med bloggen Boden By Night.

Återvänder gärna

Kursveckan gick i en rasande  fart och jag återkommer gärna till Kristallen, för att lära mig mer med andra som har samma intresse. Här finns ännu ett inlägg om kursveckan och om mitt intresse för hantverket runt om i världen.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kattas Betraktelser (Blogg) hemsida http://kattasbetraktelser.se/