Julförberedelser på Garpenbergs Slott

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kattas Betraktelser (Blogg) hemsida http://kattasbetraktelser.se/

På Garpenbergs Slott har redan julförberedelserna börjat, och nu står slottet och dess ägare inför en intensiv tid med besökare och de dignande julborden med julmat står snart redo för gästerna.

Garpenbergs Slott

John och Cilla äger och driver Garpenbergs Slott som ligger ute i skogarna i Hedemora kommun, inte långt ifrån järnvägsstationen Avesta Krylbo. Idag drivs slottet som en konferens- och festanläggning med hotellverksamhet.

Slottet är pampigt och i mörkret ser vi den stora och vackra gula fasaden, där ett och annat fönster har påbörjats att dekoreras med julens varma färger. Det gula stenslottet är varsamt renoverat och är kulturminnesmärkt, så det krävs en varm och varsam hand då slottet ska smyckas inför julen.

slottsmiljö

Slottsstämningen finns genast där då vi kliver in i den vackra byggnaden och vi välkomnas av värdparet redan i entrén. Vi fick ett mycket varmt mottagande av värdparet redan innanför den stora och vackra slottsentren, trots att det i huset råder intensiva dagar med att dekorera huset inför julen.

garpenbergs slott

Doften av saffransbröd – julförberedelserna har börjat

I entrén möts vi av doften av nybakat bröd med saffransdoft, i köket pågår arbetet med att baka julbröd och vi förflyttar oss därefter upp en våning efter att ha vandrat runt i den mäktiga miljön. Vi slår oss ner framför en sprakande eld och njuter av husets godsaker i en av salongerna. Samtidigt provsmakar vi traktens delikatesser i form av ostar och pålägg och Slottets eget ölmärke. Julstämningen den finns där och jag ser framför mig fler gäster i julstämning, men först ska julförberedelserna ske.

öl

saffransbröd

Klassiskt julbord

Det är populärt att boka in sig till någon av slottets julbord och de kan jag verkligen förstå. För när man anländer till slottet så börjar i regel deras julbord redan vid slottstrappan med ett glas varm glögg och genast infinner sig julstämningen sig där.

Här bjuds det på ett klassiskt julbord med olika sillinläggningar, hemgravade laxar med olika smaker. Här finns givetvis också korvar, julskinkor, patéer mm.  Efter det kalla julbordet möts man av det stora utbudet av klassiska varma rätter som, prinskorv, köttbullar revbensspjäll, Janssons frestelse och pajer.

För den som fortfarande känner att det finns utrymme för en dessert, så serveras det bl.a. ris a la Malta, bakverk, glasstårtor och frukt. Slottets julbord avslutas med kaffe, kakor och julgodis i någon av salongerna.

Här finner du mer information om det vackra slottet.  Jag kan lova er att julstämningen den finns i allafall redan på Garpenbergs Slott!

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kattas Betraktelser (Blogg) hemsida http://kattasbetraktelser.se/