Piteå får pris för bäst tillväxt i Norrbotten

Piteå kommun är årets raket i Norrbottens län. Från en blygsam tionde plats för några år sedan ligger Piteå nu i topp när det gäller Bästa Tillväxt i länet 2018. Priset, som delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007, premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet.

– Att få utmärkelsen Bästa Tillväxt är naturligtvis både roligt och hedrande samtidigt som det stimulerar till fortsatt arbete. Men det är framför allt alla våra framgångsrika företagare som ska känna sig stolta över utmärkelsen, säger Peter Palmqvist, näringslivschef Piteå kommun.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter, säger Harald Stjerna, delägare i Syna. Det är också roligt att kunna konstatera att en kommun som
ligger så långt norrut i Sverige kan ha ett näringsliv som är så expansivt som det i Piteå.

Peter Palmqvist menar att det finns flera framgångsfaktorer till de senaste årens starka utveckling. Han pekar på en grundstomme med flera industriföretag där bland annat de två pappersbruken SCA och Smurfit Kappa är goda exempel.

– Till det ska läggas en rad andra företag som satsat och lyckats, både genom att tänka nytt och använda sig av ny teknik i traditionella branscher. Sunpine är ett bra exempel på detta. Vid företagets anläggning tillverkas innovativa och hållbara produkter, bland annat biodiesel av sulfatmassabrukens tallolja. I dag, drygt tio år efter starten, är det ett företag med en omsättning över en miljard kronor årligen. Dessutom investerar man nu 250 miljoner kronor i en helt ny fabrik i anslutning till sin befintliga för att kunna öka produktionen. Från den politiska ledningen i Piteå har man under många år haft fokus på företagande och företagandets villkor, och jag tycker att vi har ett gott företagsklimat. Vi försöker vara lyhörda och hjälpa företag att driva sin verksamhet i Piteå. I retur har många företag visat att de vill och vågar satsa framåt. Det glädjer vi oss mycket åt, avslutar Peter Palmqvist.

På andra och tredje plats i Bästa Tillväxt i Norrbottens län kommer Arjeplogs respektive Jokkmokks kommuner.

Detta inlägg finns i sin helhet på Piteå kommun (Pressmeddelanden) hemsida http://www.mynewsdesk.com/se/pitea/pressreleases