Elever bygger Pitestuga till vänorten S:t Barth

Det är full aktivitet i Byggprogrammets nya hall på Grans Naturbruksgymnasium. Här bygger fem elever tillsammans med sina lärare den stuga som ska fraktas till Saint Barthélemy för att bli ett bestående minnesmärke över öns svenska arv.

Franska S:t Barth i Västindien var svensk koloni under åren 1785-1878 och har varit Piteås vänort sedan 1977. Redan för 7-8 år sedan var frågan om en stuga aktuell men bland annat saknades tomt och finansiering för bygget.

-Det är S:t Barth som länge velat ha en stuga hos sig som en påminnelse av det svenska arvet, berättar Jonas Wallin, rektor, skolenhet Mjölner, Strömbackaskolan.

-De står för finansieringen och bekostar tomt, material, frakt och boende för elever och lärare som reser ner för att sätta upp stugan.

Tekniska utmaningar
Henrik Eriksson, studioledare för arkitektgruppen på Norconsult, har ritat stugan som är 50 kvadratmeter stor och inspirerad av Öjeby kyrkstugor. Han arbetar med projektet ideellt vid sidan av sin ordinarie tjänst på arkitektbyrån.

-Det är i grunden ett enkelt hus med fyra väggar och tak men samtidigt blev det väldigt tekniskt komplicerat. Vi är vana att bygga för att hålla kylan ute men i Västindien bygger man för att hålla kylan inne, det blir som att bygga väggarna ut och in, säger Henrik.

Ländernas olika klimat och byggnormer har lett till en hel del tekniska diskussioner.

-De bygger exempelvis tak på ett helt annat sätt än oss. Vi bygger för att hus ska hålla för snötyngd och vara varma, i S:t Barth bygger man för att husen ska hålla för kraftiga vindar och stänga värmen ute. Men nu tror vi att vi har löst det mesta, säger Lars Eriksson, lärare, Byggprogrammet. Han passar också på att lyfta fina samarbeten med lokala företag:

– Genom Beijers har vi skaffat allt material, vi använder Setras limträ som klarar kraven att stå emot termitangrepp och Svenska fönster sponsrar med fönster i stugan. Dörren kommer att göras av Swensbylijda och färgen till stugan är sponsrad av Falu Rödfärg. Även om materialet inte betalas av Piteå kommun så är det viktigt att vi tänker kostnadseffektivt.

Färdigt till Lucia
Det är fem elever i årskurs 3 (fyra träelever och en murare) som arbetar med bygget av stugan och det är också de som kommer att resa ner och bygga upp huset på plats tillsammans med lärarna Lars Eriksson och Andreas Markstedt.

Hur gjorde ni urvalet av elever?

-Vi funderade ett tag på hur vi skulle göra och kom fram till att det var mest rättvist att välja de som har högst snittbetyg. Det blev konkret och lättare att stå för än om vi handplockat vissa elever, säger Jonas.

I början av nästa vecka ska stugan byggas upp på plats i bygghallen på Grans för att sedan monteras ned och skeppas iväg i en 40 fots container. Runt Lucia ska Pitestugan vara på väg från Piteå hamn via Göteborg till sin slutdestination i Västindien. Elever och lärare reser ner i början av nästa år för att slutföra arbetet.

-Vi har ett tajt schema under dessa två veckor men det ska bli roligt att få göra detta tillsammans med eleverna. Det blir ett riktigt äventyr, säger Lars.

Detta inlägg finns i sin helhet på Piteå kommun (Pressmeddelanden) hemsida http://www.mynewsdesk.com/se/pitea/pressreleases